Güneş Panellerinde Elektrolüminesans (EL) Testinde Sınırları Zorlamak

EL testi nasıl yapılmalı? EL fotoğrafında ne kadar detaya ihtiyacımız var? Hangi detayları görebilecek şekilde fotoğraf çekersek panel üretimindeki kalite yönergelerine uygun olup olmadığını görebiliriz? gibi pek çok soru kafamızı kurcalıyordu.

EL testi yolculuğu da beraberinde birçok deneme, yanılma ve öğrenme sürecini getirdi.

EL fotoğrafı çekebilmek için öncelikle EL’in ne olduğunu öğrenmek gerekiyor. EL sadece ekipmanla çekebileceğiniz bir fotoğraf da değil; güneş panelini bir elektrolüminesans (EL) kaynağına dönüştürmeniz gerekiyor. Diğer bir dille; güneş paneline enerji verip onu bildiğimiz UFO ısıtıcılara dönüştürüyoruz. “Nasıl yani?” dediğinizi duyar gibiyim. Evet güneş panelini bir lamba gibi yakıyoruz bu fotoğrafı çekmek için.

Fotoğraf uzun pozlama olduğu için bu gerilimi yaklaşık 10 saniye kadar uyguluyorsunuz o sebeple panele bir şey olmuyor lakin test aşamasında uzun süre uygularsanız paneli yakarsınız. Kendiniz evde denemeyin 🙂

Teknolojisini iyice öğrendikten sonra kendi küçük test istasyonumuzu kurduk ve ilk denemelerimize başladık.

Düşük çözünürlüklü ve net olmayan elektrolüminesans EL fotoğrafı
İlk EL denemelerimiz (Bu sayfanın ilk fotoğrafı)

Bu EL fotoğrafı her ne kadar net olmasa da ve yeterince piksel detayına sahip olmasa da bizim doğru adım üzerinde olduğumuzun göstergesiydi. Hemen sahaya inip ilk denememizi gerçekleştirdik.

Sahada ilk Elektrolüminesans EL testi çalışmalarımız
Sahada ilk çalışmalar

Bir gece düzenli olarak O&M süreçlerini yürüttüğümüz bir firmanın tesisinde ilk denemelerimizi gerçekleştirdik. Burada amaç RaspberryPi kullanarak dosyaları buluta atmak ve orada işlemekti.

Raspberry Pi ile EL testi cihazı haberleşmesi
Raspberry Pi’ye wi-fi hotspot oluşturup SSH ile bağlanarak iPad üzerinde kullanma keyfi 🙂

Bu aşamada haberleşme ve makina öğrenmesi teknolojileri kullanılmaya hazırdı. Altyapı vardı lakin görüntüler yeterince kaliteli değildi. Peki kaliteyi nasıl tanımlarız? EL fotoğrafı ne kadar kaliteli olmalı?

Üst seviye EL fotoğrafı çekebilen bir fabrikanın kayıtlarını karşılaştırma kriteri olarak aldık.

Örnek bir fabrika EL test cihazının görüntüsü
Örnek bir fabrika EL test cihazının görüntüsü

Amacımız en az bu görüntü kalitesini sahada yakalamaktı. O sebeple ciddi bir sensör/objektif avı bizim için başladı. Hangi sensörü hangi ayarlar ile kullanmalıydık? Hangi objektifin hangi özelliğinden faydalanmalıydık? Hangi filtreler gerekliydi derken epey uzun bir yolculuğa çıktık. Her çektiğimiz EL fotoğrafında bir sonraki adımı aradık ki bir noktada artık bu aşamaya geldiğimize inanıyorum. Lakin çözüm sadece donanım tabanlı olmadı.

Piyasada hazır bulunan EL donanım çözümlerinin yanı sıra fotoğrafta gereken değerleri görebilmeniz için bir çekim sonrası işleme sürecine de ihtiyacınız var; dolayısı ile bu bir hem donanım hem de yazılım problemi.

Peki nereden nereye geldik? Güzel soru. Aynı panelin aşağıda ilk çektiğimiz ve son çektiğimiz fotoğrafına bakın.

İlk EL test fotoğrafımız
Ofisteki test panelinin ilk fotoğrafı (Bu sayfanın ilk fotoğrafı ile aynı)
Güneş Panelleri İçin Elektrolüminesans (EL) Testi
Solarian’ın geliştirdiği EL test cihazı ile çekilmiş son EL fotoğrafı (Orjinal halini görmek için tıklayın)

Fark muazzam değil mi? Nereden nereye? Bugün geldiğimiz noktada çok ciddi bir optik kalite ve yazılım ile optimizasyon söz konusu. Hücre üzerindeki en ince detayları bile görebildiğimiz bir fotoğraflama tekniğine sahibiz.

Üstelik sistemdeki Raspberry cihazımız bu verileri alıp buluta atabiliyor; bulutta da bir python kodu bunları inceliyor, yorumluyor. Bugün yukarıda gördüğünüz cihazı biz geliştirdik, gerekli fotoğraf manipülasyon kodlarını biz yazdık ve bulut uygulamalarını biz geliştiriyoruz. Belki de 5 sene önce bunlar hayaldi. Teknoloji nereden nereye?

Siz siz olun panel monte ederken panele zarar vermeyin. Biz EL testine gelirsek hepsi ortaya çıkar 🙂

Kaynak: https://www.solarian.com.tr/gunes-panellerinde-elektroluminesans-el-testinde-sinirlari-zorlamak/

Yorum bırakın