YEKDEM’de Yeni Dönem: Fiyatlar ve Yöntem

Yenilenebilir enerji santralleri için 1 Temmuz itibari ile 10 yıl boyunca uygulanacak yeni destekleme mekanizması (TL bazlı alım garantisi) yayınlandı. Resmî Gazete: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/01/20210130-9.pdf

Resmî Gazete’nin 30 Ocak 2021 tarihli sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile YEKDEM kapsamında 1 Temmuz 2021 sonrasında uygulanacak alım fiyatları belli oldu.

Karara göre 1 Temmuz 2021 ile 31 Aralık 2025 arasındaki dönemde devreye girecek YEK belgeli santrallerde üretilen elektrik için 10 yıl boyunca, bu santrallerde yerli ekipman kullanıldığı takdirde de 5 yıl boyunca garantili alım fiyatı uygulanacak.

Türk Lirası kuruş bazlı olarak belirlenen fiyatlar 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren başlamak üzere üçer aylık dönemler halinde güncellenecek. 

Bununla birlikte sağlanacak fiyatlara ABD Doları-sent olarak da üst sınır uygulanacak.

Karar ile 1 Temmuz 2021’den sonra devreye girecek hidroelektrik santralleri 40 Türk Lirası kuruş/kWh, rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri 32 Türk Lirası kuruş/kWh, jeotermal enerji santralleri 54 Türk Lirası kuruş/kWh ve biyokütle santralleri kullandıkları kaynağa göre 32,50,54 Türk Lirası kuruş/kWh olarak alım fiyatı sağlayabilecekler.

Yerli katkı fiyatları ise tüm santraller için aynı olacak şekilde 8 Türk Lirası kuruş/kWh olarak uygulanacak.

Üst sınır da hidroelektrik santralleri için 6,40 Dolar-sent/kWh, rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri 5,10 Dolar-sent/kWh, jeotermal enerji santralleri 8,6 Dolar-sent/kWh, ve biyokütle santralleri kullandıkları kaynağa göre 5,10, 8 ve 8,6 Dolar-sent/kWh olarak uygulanacak.

Üst fiyat ile sınırlanan alım fiyatları, her 3 ayda 1 üfe ile güncellenecek ve TL olarak uygulanacak.

Yeni destek yönteminin ilk sinyallerini Mini YEKA (10,15,20 MW lık GES) şartnamesi vermişti.Yıllardır uygulanan USD alım garantili mekanizmaya böylece veda etmiş olduk.Artık en önemli konulardan biri, TL bazlı ve uzun süreli finansman.

Yıllardır kullandığımız finansal modeller değişecek, varsayım ve projeksiyon sayfaları revize edilecek.Tüm finansal kuruluşlar; 6-10 yıl vadeli, TL bazlı ve değişken ödemeli finansman paketlerine odaklanmalılar.Özellikle projelerin finansmanında en önemli desteklerden birisi olan satın alma fiyatının (₺ olsa bile) tanımlanmış olmasını önemli buluyorum. Diğer taraftan beklenildiği gibi yerli imalatın desteklenmeye devam etmesi oluşan yerli imalat sanayisinin korunması açısından önemli. Pek tabii ki rakamlar ve eskalasyon modeli tartışılacaktır.Finansal enstrümanların daha çok kullanılacağı bir dönem olacak.

Yorum bırakın